Overleggen met je promotieteam

Gepubliceerd op 17 november 2023 om 12:00

Het is weer tijd voor een blog-op-verzoek! Een kersverse promovendus stelde ons de vraag hoe je eigenlijk de overleggen met je promotieteam het beste kunt vormgeven. Laten we vooropstellen dat je dit natuurlijk met je eigen (co)promotor(en) moet afstemmen, omdat niet iedereen dit op dezelfde manier zal doen. Toch zijn er wel een paar algemene tips die we je kunnen meegeven.

 

Tip 1: Maak op tijd een agenda

Het is natuurlijk een inkoppertje: maar maak altijd een agenda met de punten die je wilt bespreken en stuur deze van tevoren rond. Zo heeft iedereen scherp wat er besproken zal worden tijdens het overleg en kunnen je begeleiders zelf ook nog agendapunten aandragen. Als jouw begeleiders van tevoren dingen moeten lezen, zorg er dan voor dat je deze op tijd met de agenda meestuurt. Wijs ze daar ook even op in je begeleidende e-mail. Het kost je begeleiders dan namelijk net even wat meer voorbereidingstijd en deze tijd kunnen zij dan alvast inplannen.

 

 

Tip 2: Onderscheid besluit- en bespreekpunten

Maak bij het opstellen van je agenda onderscheid tussen de bespreekpunten, zoals het informeren van je promotieteam over het verloop van de werving voor je onderzoek, en de zaken waar je echt samen een besluit over moet nemen, bijvoorbeeld welke in- en exclusiecriteria jullie willen gaan hanteren voor je onderzoek. Als je geen besluit hebt genomen, kun je niet verder met dit gedeelte van je onderzoek tot je volgende overleg, dus zorg ervoor dat je deze besluitpunten niet als laatste agendeert.

 

Tip 3: Bereid besluitpunten goed voor

Als promovendus is het jouw taak om het meeste uitzoekwerk te doen voor de besluitpunten. Moeten jullie bijvoorbeeld een besluit nemen over welke analyse jullie gaan doen, onderzoek dan wat de verschillende opties zijn. Maak een overzicht van de opties en geef aan wat overal de voor- en nadelen van zijn, zodat je dit concreet tijdens je overleg kunt bespreken. Mocht je op basis hiervan al een voorkeur hebben voor een bepaalde keuze, dan kun je dit tijdens het overleg direct beargumenteren. Naarmate je vordert in je promotietraject, zul je merken dat dit laatste steeds vaker zal voorkomen.

 

 

Tip 4: Maak notulen (en tevens logboek)

Tijdens het overleg maak je natuurlijk aantekeningen van wat er wordt besproken. Werk deze uit tot nette notulen en stuur die rond naar je promotieteam, zodat iedereen deze informatie altijd kan naslaan. Het is vooral belangrijk om goed op te schrijven op basis van welke argumenten jullie bepaalde besluiten hebben genomen. Door dit goed bij te houden maak je voor jezelf een soort logboek, waarin je altijd kunt terugvinden waarom je ook alweer bepaalde keuzes hebt gemaakt. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld vragen krijgt van reviewers, maar ook wanneer je bezig bent met de voorbereiding van je proefschriftverdediging. Aan het einde van je vierde jaar weet je gegarandeerd niet meer alle details van de besluiten die je voor je allereerste paper hebt genomen!

 

Tip 5: Plan gelijk een hele reeks aan afspraken in

De tijd vliegt en je promotieteam zit vaak snel vol met afspraken. Zorg ervoor dat je een vaste dag en tijdstip inplant, bijvoorbeeld om de twee tot vier weken, want als onderzoeker in opleiding heb jij recht op begeleiding. Met een reeks aan geplande afspraken houd je lekker de vaart erin (en blijven je begeleiders goed ‘aangehaakt’ bij jouw onderzoek). Een staande afspraak een keer afzeggen als het proces eenmaal goed loopt is dan een betere optie dan weken later pas kunnen afspreken, omdat er geen plek meer voor je is in de agenda van je begeleiders.   

 

Rating: 5 sterren
5 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.