Tijdens je promotieonderzoek kan er soms een punt komen waarop alles tegelijkertijd even niet lekker loopt. Je artikel wordt afgewezen, de inclusie van je onderzoek loopt achter, je zit in een schrijfdip, alles heeft opeens tegelijkertijd de hoogste prioriteit en eigenlijk ben je ook net niet topfit. Op zo’n moment kun je er even zo klaar mee zijn, dat je het liefst je computer uit het raam gooit. Dit is een heel normaal gevoel, maar doe dat vooral niet, want dat is zonde van je harde werk en zal je ellende alleen maar vergroten. Lees eerst eens onze tips, om je de aanschafkosten van een nieuwe computer (en een nieuw raam) te besparen.
Tip 1. Lang leve het lotgenotencontact
Je denkt vast dat jij de enige bent die dit heeft, maar de werkelijkheid is dat je juist uniek bent als je nog nooit zo’n gevoel hebt gehad. Misschien zitten al je medepromovendi nu net in een goede flow met hun onderzoeken en voel jij de enige waar het niet lekker mee gaat, maar zij hebben vast eerder ook zo’n moment meegemaakt. Vraag hen er maar eens naar, en vraag dan ook gelijk hoe zij eruit zijn gekomen en wat bij hen goed heeft geholpen.
Tip 2. Verplaats je aandacht naar iets anders dat wel lukt
Je hebt een hele dag gepland in je agenda om je artikel te schrijven of je analyses te doen, maar het lukt echt totaal niet. Met het verstrijken van de minuten en uren, word je steeds zenuwachtiger van al het werk dat je had willen doen en dus niet afkrijgt. Je kunt dan maar het beste je verlies nemen en er gewoon even aan toegeven. Ga andere dingen doen die wel lukken. Kleine, overzichtelijke klusjes met een grote slagingskans. Nuttige klusjes zijn bijvoorbeeld: je mailbox opschonen, het maken van de indeling van je proefschrift, je planning bijwerken, referenties updaten, en als je al bijna klaar bent met je proefschrift: een lijstje maken van alle mensen die je proefschrift moeten ontvangen. Als je een aantal van dit soort klusjes hebt afgewerkt dan heb je toch het gevoel dat je productief bezig bent geweest, waardoor je met frisse moed opnieuw aan je schrijf- of analyseerklus kunt beginnen.
Tip 3. Maak je hoofd leeg en verwen jezelf
Wat heel fijn kan zijn, is je hoofd leegmaken. Ga even lekker naar buiten (dat kan ook best tijdens lunchtijd op een werkdag), sporten, naar de sauna of neem een middagje vrij en ga wat leuks doen met vrienden of familie. Een frisse mindset zal je de volgende dag helpen om gedaan te krijgen wat de dag ervoor niet lukte. Soms zit je zo in je “promotie bubbel” dat er niets anders meer lijkt te bestaan, maar gelukkig is dat niet zo. Houd de moed en motivatie er ook in door stil te staan bij je mijlpalen. Verwen jezelf met iets leuks na bijvoorbeeld het publiceren van je artikel. Ga uit eten, koop die tas of leuke gadget die je altijd al wilde hebben. Je hebt het verdiend!
Tip 4. Laat je (opnieuw) inspireren
Een frisse mindset kun je ook krijgen door op werkgebied even iets geheel anders te gaan doen. Zo kan het volgen van een interessante lezing of een verdiepende cursus, of een gesprek met iemand uit je werkveld je opeens weer vleugels geven. Je kunt ook kijken of er een interessant congres aankomt waar je misschien naartoe kunt gaan. Congressen zijn vaak een grote bron van inspiratie met nieuwe inzichten, nieuwe (internationale) contacten en nog veel meer. Echt zo’n moment dat je weer precies weet waarvoor je het allemaal doet, en dus met hernieuwde energie weer aan de slag kunt gaan!
Anekdotische evidentie
Stynke ging vaak samen met een collega voor de sportvariant om haar hoofd leeg te maken. Tijdens haar promotieonderzoek was er op het UMCG een 'lunchwork-out' waar je elke dag tussen de middag aan kon meedoen. Een halfuurtje sporten, lekker douchen, en weer door. Dat was even een lekkere break van de lange schrijfdagen aan het einde van haar promotietraject. Jojanneke ging meestal voor het lotgenotencontact. Tijdens de complexe analysedagen haalde ze na de lunch een lekkere koffie met haar kamergenoot en gingen een rondje wandelen of gewoon even kletsen, zodat ze allebei stoom konden afblazen. En daarna kon ze er weer tegenaan!
Reactie plaatsen
Reacties