Voorbereiding voor je verdediging

Gepubliceerd op 5 april 2024 om 12:00

Na al die jaren onderzoek doen is je proefschrift eindelijk klaar. De beoordelingscommissie heeft hem goedgekeurd. Nu moet je dit proefschrift alleen nog verdedigen tegenover een corona van opponenten, voordat je officieel je doctoraat op zak hebt. In deze blog beschrijven we een aantal zaken die je kunt doen om je goed voor te bereiden op de verdediging van je proefschrift.

Tip 1: Houd een proefpromotie

Als je iets voor het eerst doet, dan is het altijd prettig om van tevoren eerst een keer te kunnen oefenen. Dat geldt voor een promotie natuurlijk ook. Het is daarom verstandig om een proefpromotie te houden. Hierbij vraag je een aantal mensen om (een deel van) jouw proefschrift te lezen en jou hier vragen over te stellen, zodat je vast kunt wennen aan het verdedigen van je proefschrift. Hoe je zo’n proefpromotie het beste kunt organiseren, beschrijven we binnenkort in blog.

Tip 2: Verdiep je in je opponenten

Je opponenten zijn de hoogleraren (en eventueel doctoren) die jou tijdens de verdediging vragen gaan stellen over je proefschrift. Jij weet natuurlijk niet van tevoren welke vragen zij gaan stellen, maar de kans is groot dat deze gerelateerd zullen zijn aan hun eigen expertise. De onderzoeken die zij doen en de artikelen die zij recent hebben gepubliceerd, kunnen je een goed idee geven over wat je eventueel van de verschillende opponenten kunt verwachten. Bovendien: hoe mooi is het als je in antwoord op een vraag ook nog naar iemands eigen gepubliceerde onderzoeken kunt verwijzen?

Tip 3: Zeg het voort

Na al die jaren hard werken wil je natuurlijk wel dat alle belangrijke mensen op de hoogte zijn van jouw promotie. Zorg er dus voor dat je proefschrift op tijd is gedrukt en samen met een uitnodiging voor het bijwonen van de promotie naar alle belanghebbenden is gestuurd. Dit zijn in ieder geval je promotieteam, alle coauteurs, je directe collega’s en andere betrokkenen bij je onderzoek en jouw eigen vrienden en familie. Vermoedelijk heeft de universiteit/organisatie waar je promoveert daarnaast ook een standaardlijstje met mensen die je proefschrift moeten hebben. Om ook enige media-aandacht voor je proefschrift te genereren, zou je bovendien in samenwerking met de afdeling communicatie een persbericht kunnen uitsturen.

Tip 4: Update je kennis

Er kan soms wel enkele maanden tijd zitten tussen het afronden van je proefschrift en het moment van verdedigen. In de tussentijd zit de wetenschappelijke wereld natuurlijk niet stil. Het is daarom goed om in de week voorafgaand aan je promotie te kijken of er nog nieuwe relevante wetenschappelijke artikelen zijn verschenen over jouw onderwerp. Mogelijk krijg je hier ook nog een vraag over of kun je deze nieuwste inzichten in één van jouw antwoorden verwerken. Hiermee laat je nog eens extra goed zien dat jij echt een expert bent op het onderwerp.

Tip 5: Wat wil je eigenlijk dat mensen onthouden?

Ga bij jezelf eens na wat jij eigenlijk wilt dat mensen van jouw onderzoek weten nadat ze jouw verdediging hebben bijgewoond. Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste bevindingen? Heb jij een bepaald punt dat je graag wilt maken? En wat is nu eigenlijk de impact van jouw onderzoek voor de maatschappij? Of voor beleidsmakers en de politiek? Door hier van tevoren goed over na te denken en dit scherp te hebben, kun je deze informatie vaak wel ergens kwijt in de antwoorden die je geeft op de vragen van je opponenten.

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.