Je hebt je Masterdiploma op zak. De wetenschap vind je machtig interessant, die scriptie was toch eigenlijk best leuk om te schrijven en statistiek was niet zo eng als je had gedacht. Je bent er wel over uit: jij wordt onderzoeker! Geweldig! Maar hoe word je dat dan? Als je echt als onderzoeker aan de slag wilt gaan, dan is er eigenlijk maar één logische stap na je master: een promotietraject. Maar hoe vind je zo’n plek eigenlijk?
Vacaturesites
Een handige website is www.academictransfer.com. Deze vacaturesite is er speciaal voor banen in de academische wereld. Je kunt aangeven dat je op zoek bent naar een promotieplek in een bepaald werkveld, zoals bijvoorbeeld gedrag- en maatschappijwetenschappen, economie, gezondheid of natuurwetenschappen. Ook kun je met sleutelwoorden gericht zoeken naar onderzoeksonderwerpen die jouw interesse hebben. Op deze website staan ook vacatures voor promotieplekken in het buitenland. Overigens zullen veel Nederlandse vacatures ook wel op algemene vacaturesites verschijnen.
Werken bij - pagina’s
Een andere tip is om gericht te zoeken op de vacaturepagina’s van universiteiten, academische instellingen en andere organisaties die promotieplekken aanbieden. Mocht je bijvoorbeeld graag in een bepaald gebied of juist bij een specifieke organisatie willen werken, dan zie je op deze manier vaak het snelste of ze vacatures voor promotieonderzoeken hebben die bij jou passen.
Net(jes)werken
Daarnaast is het goed om te netwerken. Door nuttige contacten op te doen kunnen zij jou wijzen op mogelijke interessante vacatures binnen hun eigen netwerk. Wanneer iemand jou uit zijn of haar netwerk kent, bijvoorbeeld door een positieve stage of scriptie-ervaring, dan heb je vaak al een streepje voor als je solliciteert. Je hebt dan vaak een grotere kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Een andere goede manier is om congressen en symposia te bezoeken, met onderwerpen die jou interesseren. De bezoekers en sprekers op deze bijeenkomsten zijn vaak nuttige contacten, die je in de pauzes en tijdens de borrels na afloop kunt aanspreken. Anno 2023 mag digitaal netwerken via websites zoals LinkedIn natuurlijk niet ontbreken. Hier kun je op een laagdrempelige manier in verbinding komen met mensen uit het werkveld dat jou aanspreekt.
Een eigen aanvraag schrijven
Soms hebben universiteiten een programma waarbij je via een Research Master zelf een interne subsidieaanvraag kunt schrijven voor een promotieplek. Je doet dan in feite het voorwerk voor een promotie al tijdens je Masteropleiding. Als deze wordt toegekend, stroom je direct na je Master door naar een promotieplek. Ook zou je, als je zelf een goed idee hebt voor een promotieonderwerp, kunnen kijken of je hiervoor samen met een gepromoveerde onderzoeker een externe subsidieaanvraag kunt schrijven. Het voordeel is dat je dan niet meer hoeft te solliciteren, het nadeel is dat dit vaak wel een lang proces is.
En wat als je al een baan hebt?
Stel dat je al een baan hebt, maar dat je onderzoeksambities toch (weer) beginnen te kriebelen. Hoe pak je het dan aan? Als je graag wilt promoveren binnen het werkveld waar je al werkzaam bent, dan is een goede stap om eerst eens met je leidinggevende te gaan praten. Geef aan dat je ambitie hebt om te promoveren en verken of er mogelijkheden binnen jouw huidige werk en organisatie bestaan. Mogelijk bestaan er interne routes of kun je middels een externe subsidie zelf een promotieplek creëren.
Is er een gouden tip?
Heel eerlijk? Eigenlijk niet. Een tip die we wel zouden willen meegeven is om je studietijd alvast goed te benutten. Je stages en scripties zijn weliswaar verplichte onderdelen van je opleiding, maar zie ze vooral ook als een kans voor de toekomst. Door inzet te tonen en goed werk af te leveren, kun je een goede indruk maken op mensen die jou mogelijk later aan een baan kunnen helpen. Onderschat niet het effect van een goede indruk, ook al ben je “nog maar” een student in je eigen beleving!
Anekdotische evidentie (n=2)
Jojanneke had door een goede scriptie te schrijven een positieve indruk achtergelaten op haar scriptiebegeleidster. Via haar kreeg zij na haar afstuderen een tijdelijke aanstelling als junior onderzoeker aangeboden, voor één gerichte onderzoeksopdracht. Binnen die opdracht ontstonden steeds meer onderzoeksideeën, waarna haar aanstelling werd verlengd en er ineens al een half proefschrift was geschreven. In overleg is er toen een officieel promotieonderzoek van gemaakt en werd (hoe mooi!) de scriptiebegeleidster uiteindelijk haar eerste promotor.
Stynke kreeg na het afronden van de opleiding Sociologie een promotieplek aangeboden op haar Masterthese, maar inhoudelijk sloot deze plek toch net niet helemaal aan bij haar interesses. Daarom koos zij voor een onderzoeksbaan in de psychiatrie als onderzoekscoördinator op de psychoseafdeling van het UMCG. Daar werd haar interesse in het doen van onderzoek versterkt en kreeg ze belangstelling voor het onderwerp ‘lotgenotencontact’. Via een externe subsidie heeft ze toen een eigen promotieplek op dit onderwerp gecreëerd.
Zo zie je maar weer, meerdere wegen leiden naar Rome! Of in dit geval: naar pRomoveren!
Heb je nog aanvullingen op deze tips? Ben je zelf op een bijzondere manier aan een promotieplek gekomen? Laat het ons weten in de reacties of stuur ons een persoonlijk bericht via de contactpagina!
Reactie plaatsen
Reacties
Hai,
Ik ben aan een promotieplek gekomen dat begon bij een doorgestuurd mailtje van een collega die ik ken buiten de instelling van waar ik werk. Ze wist dat ik in mijn werk fanatiek bezig was met participatief actieonderzoek op het thema. De promovendus binnen haar instelling was door privé omstandigheden afgehaakt, waarop de plek vrij kwam en ze een ander zochten. Slechts een kort oproepje in de mail.
Ik dacht, “geweldige kans, wie niet waagt…” Dus ik belde rechtstreeks met de betrokken psychiater en dit was meteen een wederzijds leuk, enthousiast gesprek. We spraken een week bedenktijd af, maar de dag erna was ik er al over uit. Ik wilde die plek! Ik dacht, hoe gaat dat in z’n werk? Moet je solliciteren en naar wie? Stond allemaal niet in de eerste mail. Ik besloot eigenhandig een sollicitatiebrief en cv te sturen met aanvullingen vanuit m’n praktijkonderzoek (posterpresentatie, PP speedpresentatie congres) naar de psychiater die ik had gesproken. En BAM! Ik werd voorgedragen in de projectgroep en met open armen ontvangen!
Groetjes Jojanneke