Na hard werken is het eindelijk zover, alle coauteurs zijn akkoord met de inhoud van je artikel en je mag het indienen! Maar er zijn zoveel wetenschappelijke tijdschriften om in te publiceren, hoe kies je er eentje uit die goed bij je artikel past? Met deze tips kom je er vast snel uit!
Tip 1. Check je referenties
In je artikel verwijs je naar andere wetenschappelijke studies. Misschien komen één of meerdere tijdschriften vaker voor in je referentielijst? Dit tijdschrift heeft dan mogelijk ook interesse in jouw paper.
Tip 2. Niet Tarzan, maar JANE
JANE staat voor ‘Journal Author Name Estimator’. Op deze website kun je de titel, samenvatting of ‘keywords’ van je artikel invullen. JANE geeft dan aan bij welke tijdschriften je artikel mogelijk goed zou passen. Als je op één van de genoemde tijdschriften klikt, dan zie je ook meteen welke artikelen er in dit tijdschrift rondom hetzelfde thema zijn gepubliceerd. Naast het zoeken van tijdschriften, kun je op deze website ook gericht zoeken naar auteurs en artikelen.
Tip 3. Check de ‘scope’ van het tijdschrift
Als je na tip 1 en 2 een idee hebt van een mogelijk tijdschrift, ga dan op de website van dat tijdschrift kijken naar de insteek (lees: ‘scope’) ervan. Past jouw artikel goed bij de scope en de doelen van het tijdschrift? Dan is het mogelijk interessant om het daar in te dienen. Kijk wel even welk type artikelen zij niet plaatsen. Soms willen tijdschriften bijvoorbeeld geen pilotstudies of overzichtsartikelen.
Tip 4. Welk lezerspubliek heeft het tijdschrift?
Het kan zijn dat je artikel heel goed past bij de onderwerpen waar het tijdschrift aandacht aan besteed. Maar bereik je hiermee ook de lezers die jij graag wilt bereiken? Als je bijvoorbeeld onderzoek hebt gedaan naar de werking van een psychologische interventie, lezen psychologen dit tijdschrift dan ook? Heb je onderzoek gedaan naar bepaalde medicatie, lezen behandelaren die deze medicatie voorschrijven dan ook dat tijdschrift? Als je artikel openbaar wordt geplaatst (zie tip 6) dan kan iedereen erbij en is tip 4 nog steeds wel belangrijk, maar minder van invloed op je definitieve keuze.
Tip 5. De I(mpact) factor
Elk tijdschrift heeft een impactfactor. Dit is een soort van ranking hoe belangrijk het tijdschrift is binnen de wetenschap: hoe vaker artikelen uit een tijdschrift geciteerd worden, hoe hoger de impactfactor. Kies een tijdschrift met een impactfactor dat goed aansluit bij je artikel om de kans op plaatsing te vergroten. Een kleine, verkennende pilotstudie zal bijvoorbeeld minder kans maken bij een tijdschrift met een hoge impactfactor dan een grote gerandomiseerde multicenter studie met zeer relevante uitkomsten. Als er veel artikelen in een tijdschrift staan die qua opzet en grootte op jouw onderzoek lijken, heb je een indicatie dat dit ongeveer de juiste impactfactor is.
Tip 6. Q-index
Naast impactfactors worden tijdschriften ook ingedeeld in hogere en lagere categorieën (kwartielen) binnen een bepaald vakgebied: Q1 tot en met Q4. In het eerste kwartiel, de Q1-categorie, zit de ‘25% beste tijdschriften’ van een bepaald wetenschapsveld. In Q2 zitten de 26-50% tijdschriften, enzovoorts. Check of jouw instelling/universiteit het beleid heeft dat alle artikelen in een Q1-tijdschrift geplaatst moeten worden. Let op: soms kan een tijdschrift bij meerdere categorieën horen en is het wel een Q1-tijdschrift in de ene categorie (bijvoorbeeld psychiatrie), maar een Q2 of Q3 tijdschrift in een andere categorie (bijvoorbeeld epidemiologie).
Tip 7. Kijk of het tijdschrift ook een ‘Open Access’ optie heeft
Als een tijdschrift Open Access publiceert, dan wordt je artikel openbaar geplaatst. Dat wil zeggen dat iedereen het kan lezen, dus ook als je geen abonnement hebt op het tijdschrift. Het grote voordeel hiervan is dat het bereik van je onderzoeksuitkomsten optimaal is. Mocht je twee of meer tijdschriften vinden die geschikt zijn, kies dan vooral het tijdschrift met de open access-optie, nadat je ook tip 5 hebt gecheckt. En kijk dan ook goed naar…
Tip 8. … de ‘APC-kosten’
Als een tijdschrift artikelen openbaar plaatst, vragen zij daar meestal ook een vergoeding voor. Dit zijn de zogenaamde APC-kosten. APC staat voor ‘Article Processing Charges’. De meeste universiteiten hebben met vele tijdschriften contracten afgesloten, waardoor de APC-kosten gedeeltelijk of zelfs volledig worden vergoed. Deze kun je vinden op de website van je eigen universiteit. Mocht je verbonden zijn aan meerdere instellingen, gebruik dan vooral je universitaire affiliatie, zodat het meteen duidelijk is dat je recht hebt op deze korting.
Tip 9. Maak een top 3 of 5 van mogelijke tijdschriften
Het is handig om direct een lijstje te maken met meerdere geschikte tijdschriften voor je artikel. Soms heb je namelijk meteen een ‘desk rejection’. Dat wil zeggen dat je artikel na al je harde werken meteen wordt afgewezen, zonder dat het wordt beoordeeld door andere experts. Of in vaktermen: dat het niet ‘under review’ komt. Het is dan fijn om alvast een lijstje met andere passende tijdschriften achter de hand te hebben, zodat je de teleurstelling van de afwijzing meteen kunt omzetten in het indienen bij een ander tijdschrift.
Tip 10. Kies samen het juiste tijdschrift
Je hebt een lijstje gemaakt van passende tijdschriften. De laatste stap is om tot een gezamenlijke top 3 of top 5 volgorde van deze tijdschriften te komen met je coauteurs. Je kunt je promotieteam en andere coauteurs vragen naar hun suggesties en hun ervaringen met tijdschriften die op je lijstje staan. Je dient je artikel in bij het eerste wetenschappelijke tijdschrift op je lijst. Bij een eventuele afwijzing ga je dan door met nummer twee, enzovoorts.
Zo, hiermee is je zoektocht naar een geschikt tijdschrift voltooid. Veel succes met het indienen! Dit is nog weer een geheel opzichzelfstaand proces. Check onze blog over het indienen van je artikel voor verdere tips!
Disclaimer: De tips in deze blog zijn vooral bedoeld voor het internationaal publiceren van je artikel. Dit is namelijk best wel een zoektocht, want er zijn dan heel veel verschillende tijdschriften. Binnen Nederland kies je meestal het vakblad van je eigen onderzoeksgebied. Vaak is de keuze dan beperkt tot één of twee tijdschriften.
Heb je nog aanvullende tips? Hoe bepaal jij meestal waar jij je artikelen indient? Laat het ons weten in de reacties of stuur ons een persoonlijk bericht via de contactpagina!
Reactie plaatsen
Reacties