Solliciteren om te promoveren

Gepubliceerd op 26 mei 2023 om 12:00

Het is het einde van de middag, je scrolt gedachteloos met een drankje in je handen nog even door de vacatures en: BAM! Daar is hij! De promotieplek van je dromen! Of toch in ieder geval eentje die je interesse heeft gewekt. Daar ga je op solliciteren! Maar, wat zet je dan precies in je brief en in je CV?

 

Dikke dooddoener

Wat we je vooral afraden is om één standaardbrief te schrijven, waarin je voor iedere nieuwe vacature als promovendus alleen het zinnetje waarin je naar die vacature verwijst verandert. Daar maak je meestal weinig indruk mee. Het maakt de kans dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek aanzienlijk kleiner. Om je kansen op een uitnodiging te vergroten is het dan ook beter om een gerichte brief te schrijven. We hebben vijf handige tips over hoe je dit kunt doen.

 

Tip 1: Gek op je werkplek

Begin met het nauwkeurig lezen van de vacature. Waar gaat het onderzoek eigenlijk over en wat maakt dat jij dit een interessant project vindt? Kijk daarbij verder dan alleen het onderzoeksonderwerp. Voor welke universiteit, afdeling of organisatie zal je komen te werken als promovendus? Wat voor doelstellingen of missie hebben zij? Wat voor werk doen ze eigenlijk nog meer? Heeft de afdeling een website en een jaarverslag over hun wetenschappelijke studies? Dan is het zeker aan te raden om die eens te bekijken! Als er zaken bij zitten die jou erg aanspreken, dan is het slim om hier concreet naar te verwijzen in je sollicitatiebrief. Op die manier laat je de mensen die jouw sollicitatie beoordelen merken dat jij je echt in de vacature én in hun organisatie hebt verdiept.

 

Tip 2: Verdiep je in het projectteam

Hetzelfde geldt voor de mensen met wie je als promovendus zal gaan samenwerken. Wie zitten er eigenlijk in je promotieteam? Een makkelijke manier om een indruk te krijgen is om eens te kijken naar hun LinkedIn-profiel. Wat doen deze onderzoekers nog meer voor onderzoeken? Als je ze al kent, benoem dit dan vooral. Ken je ze nog niet, dan is het geen gek idee om eens contact te zoeken met mensen die al met jouw promotieteam samenwerken. Zo kun je direct een indruk krijgen hoe het zou zijn om bij deze personen te promoveren. Een fulltime promotieonderzoek is vaak rond de vier jaar, dus een fijne samenwerking is dan erg belangrijk. Als je op gesprek mag komen, voel je zelf vaak ook wel aan of je goed zou passen in het team.  

 

 

Tip 3: Motivatie is alles!

Ervaring kan je opdoen, maar motivatie is iets dat je moet hebben. Zorg er dus ook voor dat dit heel duidelijk in je brief naar voren komt. Beschrijf wat precies jouw motivatie is voor de promotieplek waarop je solliciteert. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Wil je bijvoorbeeld heel graag op dit onderwerp promoveren of heb je juist veel interesse in de doelgroep die wordt onderzocht? Licht dan toe waarom dit het geval is. Het kan ook zijn dat je heel graag bij een bepaalde organisatie, of afdeling, of universiteit, of misschien zelf bij specifieke mensen je promotieonderzoek wilt doen. Benoem dan concreet dat dit het geval is en het liefst ook waarom (zie ook tip 1 en 2). Uiteraard kan je motivatie ook zijn dat je gewoon heel graag onderzoeker wilt worden. Vertel in je brief dan vooral over jouw ambitie om de allerbeste onderzoeker aller tijden te worden en op welke manier je van plan bent om die bevlogenheid te gaan inzetten voor het promotieonderzoek waarop je solliciteert. Besef alleen wel dat een inhoudelijke motivatie voor het onderwerp en de doelgroep je vaak wel een streepje voor geeft als het er écht om gaat bij de laatste kandidaten.

 

Tip 4: Een mooi CV is niet lelijk

Maak je CV niet te lang. Houd hem kort, krachtig, overzichtelijk, goed leesbaar en bij voorkeur visueel aantrekkelijk. Inhoudelijk is het vooral relevant om te benoemen welke opleiding(en) je (bijna) hebt afgerond en welke onderzoekswerkzaamheden je al hebt verricht. Met welke programma’s heb je bijvoorbeeld al gewerkt? Wat voor statistiek heb je al gedaan? Heb je al wat kwantitatieve of kwalitatieve onderzoekservaring? Als je na je masteropleiding wat onderzoekswerk hebt gedaan, bijvoorbeeld als onderzoeksassistent of coördinator, dan is dat het belangrijkste om te vermelden in je CV. Als je pas net of bijna bent afgestudeerd, dan zul je (logisch!) nog niet heel veel onderzoekservaring hebben. In dat geval is het vooral handig om in je CV te beschrijven wat je op onderzoeksgebied tijdens je opleiding hebt gedaan. Laat bijvoorbeeld zien wat voor onderzoek je voor je scriptie hebt gedaan en welke vaardigheden je daar hebt geoefend.

 

 

Tip 5: Richt je brief aan de juiste personen

Wees zorgvuldig en richt je brief direct aan de juiste personen, die jouw sollicitatie zullen beoordelen. In de vacaturetekst worden deze meestal vermeld. Dat zijn over het algemeen dus de mensen die in het promotieteam zitten. Zoek dan ook direct even de correcte academische titels van deze mensen op: ‘prof.dr.’ voor een hoogleraar en ‘dr.’ voor een gepromoveerd onderzoeker. Wij krijgen regelmatig brieven met ‘Geachte heer, mevrouw’ of ‘Beste sollicitatiecommissie’. Op zich niet fout, maar als de leden van het promotieteam in de vacaturetekst staan, dan is het beter ze persoonlijk aan te schrijven.

 

Bonus tip: Voorbeeldbrief

Heeft iemand die je kent net een promotieplek ergens gekregen? Misschien mag je zijn/haar sollicitatiebrief dan wel ter inspiratie bekijken! Misschien wil deze persoon zelfs wel even met je meelezen. Het is altijd fijn schrijven met een voorbeeld erbij. Check natuurlijk wel even of in die voorbeeldbrief deze vijf tips ook zijn verwerkt.

Dat zijn eigenlijk wel onze belangrijkste tips voor het solliciteren op een vacature als promovendus. Maar nog even ter geruststelling: de beste brief is niet altijd de beste kandidaat! Als je niet de allerbeste brievenschrijver bent, gebruik onze vijf tips dan om er in ieder geval voor te zorgen dat ie goed genoeg is om uitgenodigd te worden. In het sollicitatiegesprek heb je alle ruimte om jezelf te laten zien. Uiteindelijk zal de keuze gemaakt worden op basis van de gesprekken en niet op basis van de brief.

 

Over het vermijden van ‘taalvoutjes’ hoeven we het hier verder niet te hebben, toch?

 

 

Heb jij nog aanvullende tips voor aanstormende promovendi over hoe zij een nóg betere sollicitatiebrief kunnen schrijven? Of heb je zelf weleens een enorme blunder begaan bij het schrijven van zo’n brief? Laat het ons weten in de reacties of in een persoonlijk bericht via onze contactpagina.

 

 

Rating: 3 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.