Proefschrift: van afronding naar indiening

Gepubliceerd op 1 maart 2024 om 12:00

Je bent er nu echt bijna! Al je artikelen zijn klaar, de algemene inleiding en discussie zijn geschreven en je hebt een Nederlandse en Engelse samenvatting gemaakt. Nu nog alle losse onderdelen samenvoegen in één document en voilà: je proefschrift is daar! In deze blog beschrijven wij welke laatste puntjes je nog op de i moet zetten, voordat je het hele manuscript naar de leescommissie stuurt.

Alles-in-één

Zet alle documenten in de juiste volgorde in één Word-document. Check goed dat je wel de juiste (laatste of reeds geaccepteerde/gepubliceerde) versies in het manuscript zet. Het is belangrijk om samen met je promotieteam te kijken naar de volgorde van je artikelen. Meestal wordt als volgorde de datum van publiceren aangehouden, maar het kan voor de opbouw soms logischer zijn om ze in een specifieke volgorde op te nemen in je proefschrift. Denk bijvoorbeeld aan de resultaten van je pilot (misschien wel je eerste paper) en direct daarna de uitkomsten van je gecontroleerde gerandomiseerde studie (RCT; vermoedelijk je laatste paper). Let er natuurlijk op dat de opmaak netjes is: consistentie in lettertype, lettergrootte en regelafstand, met een duidelijk onderscheid in alle titels, kopjes en subkopjes. Tip: met automatische paginanummering voorkom je dat je steeds zelf de inhoudsopgave aan het aanpassen bent als er iets verspringt.

Wat mag er later nog in?

In het dankwoord bedank je iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan jouw proefschrift, of het nou een inhoudelijk bijdrage is (je promotieteam en andere collega’s) of persoonlijke steun middels een kopje thee of tequila (vrienden en familie). Vaak nemen promovendi ook een kort CV op in hun proefschrift, waarin ze kort iets over hun werkervaring vertellen. Tevens moet er een officieel titelblad in je proefschrift van je promotie, dat je moet laten goedkeuren door de universiteit waaraan je promoveert. Dit moet er allemaal wel in voordat je het proefschrift laat drukken, maar dat hoeft dus nog niet voordat het naar de leescommissie gaat.

Akkoord van je promotieteam

Als alles voor de leescommissie in één document staat, bied je het eerst ter lezing (en akkoord) aan je promotieteam. Als zij nog feedback hebben of foutjes zien, dan kun je dit nu nog mooi verwerken. Meestal gaat het dan enkel om suggesties voor je algemene inleiding, discussie en samenvatting, omdat de artikelen in deze fase immers vaak al geaccepteerd of ‘under review’ zijn. Wij zouden adviseren om eerst op alle losse onderdelen een akkoord te krijgen, zodat eigenlijk overal apart al een akkoord voor is gegeven wanneer je promotieteam je einddocument krijgt. Voor jou als promovendus is het dan ook niet zo spannend meer om te moeten wachten op het eindakkoord van je promotieteam.

Uploaden in digitale omgeving

Het akkoord van je promotieteam heb je binnen. Nu mag je jouw proefschrift (als pdf) uploaden in Hora Finita. Dit is de online promotie-omgeving van de universiteit. Controleer of je ook al stellingen moet uploaden (waarvoor je natuurlijk ook een akkoord nodig hebt van je promotieteam) in deze fase. Dat kan nog weleens verschillen per universiteit. Bij de Rijksuniversiteit Groningen hoeven de stellingen bijvoorbeeld niet meegestuurd te worden naar de leescommissie. Sommige andere universiteiten vragen überhaupt niet om stellingen, maar bijvoorbeeld wel om een lekenpraatje voorafgaande aan de verdediging. Na het uploaden voert jouw eerste promotor in Hora Finita in wie de leden van de leescommissie zijn en moeten al jouw promotoren en copromotoren in Hora Finita hun laatste akkoord aangeven. Pas als dat is gebeurd, dan krijgt de leescommissie jouw proefschrift te lezen.  

Afwachten maar…

Vanaf dit moment is het uit jouw handen. Nu is het wachten op het akkoord van de leescommissie, die over het algemeen bestaat uit drie hoogleraren. Pas als zij een akkoord hebben gegeven op de inhoud van jouw proefschrift, mag je officieel een datum gaan prikken voor de verdediging. Duimen dus maar!

Rating: 4.5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.